3600 снегорина ще чистят през зимата

Всички фирми са готови да посрещнат снега, категоричен е Лазар Лазаров

Над 3600 машини ще почистват републикански пътища и магистрали през тази зима, каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров, който провери готовността на машините за зимно поддържане на автомагистрала "Хемус" - от пътен възел "Яна" до пътен възел "Жерково".

"Вече всички фирми са в т. нар. бойна готовност за посрещане на зимата. От утре се въвежда готовността за зимата. Надявам се, тази година да не ни изненада", добави Лазаров, цитиран от Фокус. Той поясни, че общинската пътна мрежа не е грижа на АПИ. "Ние сме уведомили всички общини и там, където има дублиране на машини, лично сме се свързали с кметовете. Още през септември сме алармирали както съответните общини, така и органите на МВР, да бъдат намерени дублиращи машини за общините", коментира Лазар Лазаров. Според него има изискване в коя минута и кой час да излезе почистващата техника, като всичко зависи от класа на пътя и снеговалежите. Фирмите, които не изпълняват наредбите ще бъдат глобявани, категоричен в Лазар Лазаров.

"Още преди да започне снеговалежът, поддържащите фирми вече са задължени да минат и да обработят пътното платно така, че снегът да не залепва по него. Това ще им помогне впоследствие по-лесно да отстраняват снега, който ще се трупа. Освен това няма първоначалното падане на снега да създаде тази ледена покривка, с която се сблъскват шофьорите всяка година. Разбира се, има разлика между автомагистралите, първи клас и другите класове пътища", обясни технологията Лазаров. По думите му на автомагистрали и на пътища първи клас е забранено използването на пясък, като тези отсечки се обработват само със сол.

Коментари: 0