3D принтирането може да донесе радикална промяна в строителството

Този метод вече е използван за изграждането на няколко бетонни сгради

3D принтирането може да донесе радикална промяна в строителството

Снимка: Unsplash

3D печатът става все по-интересен и предпочитан от различните икономически сектори. Той успя да трансформира производството на почти всичко – от обувки и маски за лице до столове и китари. Може ли да промени и строежа на сградите?

Редица проекти по цял свят се възползват от бързината и удобството на 3D печатът. По-рано това лято например 3D принтер беше използван за изграждането на бетонна къща в Антверпен, Белгия. Още през 2018 г. архитектурните студия Arup и CLS Architetti взеха участие в проект, който използва 3D принтер за изграждане на къща, също направена от бетон, в Милано.

От Arup споделят, че отнема само 48 часа, за да се отпечата конструкцията на дадена сграда. Освен че позволява бърз процес на изграждане, използването на 3D печат също намалява отпадъците. Друг плюс, който дава този вид изграждане, е прецизността. Тя „гарантира, че всеки сантиметър материал е използван, което прави по-лесно изчислението колко материал ще е необходим за изграждането“.

„Роботизираното производство на конструкцията ще ни позволи да занулим загубите заради точността, която ни позволява да постигаме. Освен това 3D принтирането ще позволи скоростта, с която се извършва един строеж, да се увеличи. За сметка на това отпадъците ще са по-малко и ще се постигне по-голяма точност“, споделя основателят на архитектурната фирма Bjarke Ingels Group (BIG).

Доколко 3D принтирането има място в строителството е тема, която е силно коментирана. Много от мненията на експертите си приличат и са в насока, че то би подобрило и съкратило значително процеса. Съкращаването на времето за строеж ще доведе и до намаляване на работната сила, което пък от своя страна ще намали разходите, както и екологичността, която се постига чрез 3D принтирането, казва ръководителят на UK Green Council Council (UKGBC) пред CNBC.

UKGBC е съвет за зелено строителство на Обединеното кралство. Тя има за цел да „промени радикално“ начина, по който изградената среда във Великобритания се планира, проектира и изгражда.

Коментари: 0