4,4 милиона за пчеларите до 2016 година

Земеделският министър Димитър Греков откри изложение за мед в Плевен

292 ~ 1 мин. четене

„Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия новата тригодишна програма по пчеларство за България в периода 2014-2016 г. Определеленият бюджет за страната ни  по нея е  в размер на 4,4 млн. лв. годишно”. Това обяви министърът на земеделието и горите Димитър Греков в Плевен. Той посети града за откриването на ХII –тото Международно изложение – Договаряне „Пчеларство-Плевен 2014”, съобщават от земеделското ведомство. 

Сектор „Пчеларство” е много важен за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните, каза министърът. Той припомни, че само за 2013 година за  пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода на Националната програма по пчеларство и е постигнат най-висок процент на усвояемост на определения бюджет за годината в размер на 90%.

Министърът поясни, че за периода 2014-2016 г. е осигурен отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата. Приемът  на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са над 1800. 

В изложението в Плевен участват над 130 фирми от Европа и Азия, производители на пчеларско оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти.

Подкрепи Economic.bg