40 хил. подписа са събрани за рефендум за пушенето

СДС стартира акцията си преди 8 дни

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

40 хиляди души са се записали в подписката за организиране на референдум за тютюнопушенето на закрити обществени места. Подписите са събрани за осем дни, предаде bTV.

Организаторите от СДС се надяват да съберат нужните половин милион подписа, за да се чуе общественото мнение по въпроса с пушенето на закрито. Миналата седмица от партията внесоха в деловодството на парламента уведомление за създаването на инициативен комитет за провеждане на национален референдум за тютюнопушенето в страната.

Въпросът, който трябва да бъде зададен, ако се съберат нужните подписите, е: "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?". От СДС смятат, че допитването трябва да се проведе заедно с парламентарните избори, за да не се харчат излишно пари.

Ако сега българите трябва да гласуват на такъв референдум, забраната за пушене на закрито няма да отпадне. Това поне показаха резултатите от проучване на НЦИОМ, направено през миналия месец.  61% от анкетираните тогава изразяват подкрепата си към въведената юли миналата година наредба.

Подкрепи Economic.bg