50 млн. лв. инвестирани в пивоварния сектор

Увеличава се и консумацията на бира - с около 2.6%

50 млн. лв. са инвестирани в пивоварния сектор в България за миналата година, с което общата сума на инвестициите за последните 5 години става 392 милиона лева. Това обяви в студиото на Сутрешния блок на България он Еър Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България. 

През миналата година консумацията на бира в страната е около 5.08 млн. хектолитра, което е с около 2.6% повече от 2010 година. За 2011 държавата е получила като акциз от бирените напитки 77 милиона лева, допълни експертът. 

Наблюдава се както увеличен внос на бира от европейски държави в България, така и стабилен експорт на българските марки в чужбина. Засилва се пиенето на бира в домашни условия за сметка на консумацията в заведения през последните години, отбеляза Ивана Радомирова. Тенденцията не е характерна само на нашата страна, но и в Европа, където хората нямат настроение да излизат в заведения, или нямат средства да си го позволят. 

За миналата година консумацията на бира в заведение, или така нареченият „студен пазар“ е бил 26%, докато пиенето на бира в къщи, или „топлият пазар“ е бил 74%, допълни Ивана Радомирова. 

Коментари: 0