700 млн. евро изтеглени от гръцките банки

Очаква се през следващите няколко дни ситуацията да стане още по-лоша

Почти 700 милиона евро са изтеглени от гръцките банки през седмицата след изборите на 6 май. Това става ясно от стенограмата от разговорите на партийните лидери при президента Каролос Папуляс в понеделник.

"Нямам намерение да драматизирам ситуацията, която и без това знаете, че е трудна", казва гръцкият държавен глава, съобщи агенция Стандарт нюз. Той допълни, че очаква през "следващите няколко дни ситуацията да стане още по-лоша".
 
На парламентарните избори на 6 май Нова демокрация и ПАСОК загубиха значителна част от подкрепата на избирателите си в полза на малки партии. Така се стигна до политически хаос в страната. СИРИЗА, която получи втори резултат на тези избори, отхвърля помощта на МВФ и ЕС.
 
Държавният глава Каролос Папуляс предложи да бъде съставено правителство от технократи, но преговорите във вторник се провалиха и през юни в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. В гръцката хазна обаче има пари за заплати и пенсии само до тогава.

Същевременно управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви  в интервю за френската телевизия Франс 24 възможността за "контролирано излизане" на Гърция от еврозоната, предаде Франс прес.
 
"Ако ангажиментите не бъдат спазени, трябва да се направят съответните преразглеждания, а това означава или допълнително финансиране и допълнително време, или механизми за излизане, което в случая би трябвало да е контролирано", заяви Лагард. По думите й това би било изключително скъпо струващо и съдържащо големи рискове, но "то е част от варианти, които сме длъжни да разгледаме технически".

Коментари: 0