80% от общинските болници имат над 500 хил. лв. дългове

Според здравния министър Десислава Атанасова почти всички малки лечебни заведения в страната имат дългове

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 80% от общинските болници са със задължения над 500 хил. лв. това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти във Велинград. Тя каза още, че почти всички малки лечебни заведения в страната имат дългове.

"Има болници, които се справят много добре, и стоят много стабилно, въпреки че са общински. Тоест това не е критерий. Критерият е единствено добър или лош е мениджмънтът на лечебното заведение, сключени договори по клинични пътеки, както и наличие на медицински специалисти", каза Атанасова.

Здравният министър обяви, че министерството е спечело проект по Оперативната програма "Регионално развитие" за 147 млн. лв., който е за реконструкция и модернизация на лечебните заведения, като фокусът е онкологичната диагностика и лечението. Тя уточни, че по тази програма са финансирани 13 лечебни заведения, като вече в осем от тях са започнали строително-ремонтните дейности, започнали са процедурите по доставка на апаратура.

"Това са най-високите технологии в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Съвсем наскоро дейностите започнаха в Благоевград, в болница "Света Марина" във Варна, следващата седмица се очаква дейностите да започнат в Специализираната болница по онкология в София. Започнаха проектите в Русе, Монтана, Велико Търново", каза Атанасова. По думите й това ще даде възможност на лекарите, които работят с изключителен професионализъм, както и на пациентите, да разчитат на диагностика и лечение на световно ниво. "Надявам се, че диагнозата карценом вече няма да е обричаща, а ще има изход и от тази ситуация", каза министърът.

Коментари: 0