95 милиона евро за метрото до "Цариградско"

Нови 50 работни места се откриват с разширението на подземната железница, обяви Йорданка Фандъкова

Над 95 милиона евро са инвестирани в новата отсечка на метрото от "Младост 1" до "Цариградско шосе". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването на разширението на подземната железница. Тя допълни, че над 61 милиона евро от вложението са безвъзмездни европейски пари. Общината пък е дала 34 милиона евро, които са осигурени от заем от Европейската инвестиционна банка.

С пускането на разширението на подземната железница ще разкрият нови 50 работни места, каза още кметът. По думите й това е проект за пример, за екипност и партньорство между институциите. Тази година ще продължи изграждането на метрото до летището, каза още Фандъкова.

Премиерът Бойко Борисов пък подчерта, че откриването на големия буферен паркинг под "Цариградско шосе" ще бъде изключително полезен. Преди, когато бяха първите предизборни кампании, буферните паркинги и метрото, което да свърза единия край на София до другия, бяха в мечтите на всеки кандидат-кмет, отсече Борисов. "Господ да пази метрото!", започна изказването си премиерът.

На церемонията по откриването присъстваха още министър Томислав Дончев, Лиляна Павлова, шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев, председателят на Столичния Общински съвет Елен Герджиков. Те бяха и първите пътници по онвата отесчка. На прерязването на лентата и изпробванеот на влакчетата специално присъства и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той каза, че с пускането на разширението на този лъч на метрото, още 32 хиляди души ще стигат по бързо до града. Повече от 60 милиона евро от кохезионния фонд на ЕС бяха усвоени тук, допълни още Ромпой. На излизане от метрото той и премиерът заседнаха на ескалатора, който се претовари от големия брой посетиетли. За това Ромопй и Борисов продължиха към изхода пеш.

Ралица Русева

Коментари: 0