Акциите на Apple се сринаха с 20% след върха

На 21 септември книжата на технологичния гигант достигнаха исторически рекорд от 705.07 долара

Акциите на технологичният гигант Apple Inc изтриха 20 от рекорда си до днес, след като от 21 септември насам позицията е подвластна на мечия пазар. Базираната в Купертино, Калифорния компания е изправена пред предизвикателството да произведе повече смартфони iPhone 5, за да отговори на търсенето, пише Bloomberg.

Днешната сесия в Ню Йорк донесе спад от нови 2.7% по позицията на Apple, a книжата се сринаха до 564.44 долара за акция. По-рано през деня дяловете паднаха до 556.04 долара акция. Рекордът на книжата беше на 21 септември, когато цената удари невижданите в историята на Apple 705.07 долара за акция. Мечи пазар обикновено се определя за дадена позиция, когато книжата и се понижат с 20 или повече процента за продължителен период от време.

Най-голямата компания в света по пазарна капитализация не е в състояние да удовлетвори търсенето на най-новата версия на iPhone - 5. Именно смартфонът дава около 20% от печалбата на технологичния гигант.

Последното тримесечие на годината обикновено е най-силният период за Apple, отбелязват анализатори. Прогнозата им е, че компанията ще отчете печалба от 12.9 млрд. долара и рекордни продажби от 54.5 млрд. долара.

Коментари: 0