Акциите на HTC се сринаха след арести на мениджъри

На борсата в Ню Йорк цената падна с 48.7% до 19.7 долара за акция

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Трима от мениджърите в тайванската технологична компания HTC Corp са арестувани по подозрения в разпространяване на търговски тайни, предаде Reuters. Местни прокурори са потвърдили, че вицепрезидентът по продуктовия дизайн Томас Чиен, директорът по проучвания и разработки Ву Чиен-Хунг и старши мениджърът по дизайн и иновациите Джъстин Хуанг са били задържани в петък.

Новината веднага се отрази на акциите на компанията и на борсата в Ню Йорк цената се срина с 48.7% до 19.7 долара за акция. В Тайван спадът беше ограничен до 5.75% и търговията затвори при цена от 147.5 тайвански долара за брой.

От HTC коментираха, че разследването няма да повлияе на работата на компанията. Пазарният дял на HTC при мобилните устройства е спаднал под 5%, докато преди 5 години компанията държеше 25% от пазара.

Миналият месец HTC пусна жалба срещу тримата свои служители. Освен в разпространение на търговски тайни, Чиен, Чиен-Хунг и Хуанг са били обвинени и в обявяването на неверни комисионни на обща стойност над 10 млн. тайвански долара (334 200 щатски долара).
 
От информация на полицията, цитирана от медиите, става ясно, че тримата са планирали да основат нова мобилна компания за дизайн като използват нова интерфейс технология на HTC.

Подкрепи Economic.bg