Александър Турчинов получи пълномощията на президент на Украйна

Решението бе прието днес с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Новият председател на украинският парламент Александър Турчинов временно поема поста президент на Украйна, предаде ИТАР-ТААС. Решението бе прието днес с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада. Заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински обясни, че решението е необходимо, тъй като няма кой да подписва гласуваните в парламента документи като държавен глава.

Турчинов, който е от партията на Юлия Тимошенко „Баткившчина“ обясни, че основната задача на депутатите сега е да бъде създадено ново парламентарно мнозинство и правителство на народното доверие. Той възложи на парламентарно представените партии да започнат незабавно консултации за създаването на ново парламентарно мнозинство и правителство. Крайният срок за изпълнение е 25 февруари.

Междувременно избраният вчера за парламентарен представител по контрола върху Службата за сигурност в Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко заяви днес, че ръководството на службата се е самоотстранило от изпълнение на служебните си задължения. По думите му в сградата на ССУ няма „нито ръководителя на ведомството, нито негови заместници“. Шефовете на ССУ са изключили телефоните си и цялата територия на страната от „Крим до Чернигов“ е останала без управление.

Наливайченко призова за депутатите за незабавни действия и одобряване на решение, което да задължи ръководството на ССУ да поеме функциите си по гарантиране сигурността на страната.

След вчерашните обрати в украинската политическа криза, в центъра на Киев днес е спокойно. Местонахождението на Виктор Янукович обаче остава неизвестно. 

Подкрепи Economic.bg