Android ще разпознава лица

Нововъведението е удобен начин за отключване на телефона

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американската патентна организация USPTO е издала на Google Inc. патент за „средство за разпознаване на лица” (Facial recognition), предава технологичният портал SlashGear.

Технологията е предназначена за идентификация на потребителите на портативни устройства с помощта на фронталната камера. Функцията вече се използва от потребителите на много устройства с Android, които използват най-новите версии на мобилната операционна система, сред които e и Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

От Google изтъкват, че нововъведението е удобен начин за отключване на телефона, и че това е част от бъдещето на мобилните устройства. Представителите на компания все пак отбелязват,че системата все още не е съвършена.

Важна роля в отключването на устройствата играе осветлението. Функцията Facial recognition ще бъде разработена също да не се влияе на нормалните промени във външния вид като растежа на брада, поставянето на очила и промените в цвета или прическата на косата.

Към момента системата е лесно манипулируема - достатъчно е пред камерата да се сложи снимка на регистрирания потребител и устройството се отключва. Патентът на Google все пак предвижда използване на специални средства, затрудняващи незаконния достъп до портативните устройства.

Подкрепи Economic.bg