Апарат на NASA ще произвежда кислород на Марс

Учените считат това за ключов етап към стъпването на човешки крак на "червената планета"

Апарат на NASA ще произвежда кислород на Марс

Снимка: spaceref.com

3785 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Марсоходът, който НАСА ще използва в следващата си мисия до „червената планета“ ще опита да произведе кислород, пише BBC.

Апаратът, наречен Mars 2020 ще кацне по план през 2021 г., за да събере проби и да търси доказателства за съществувал живот на планетата. Той ще е оборудван със седем специализирани инструмента, продукт на отделни продължителни научни разработки, целящи да утъпкат пътя за първия човешки крак на Марс.

Част от тях е и устройство, което ще може да превръща въглеродния диоксид, преобладаващ в местната атмосфера, в кислород. Ако е успешна, технологията ще може да се използва при заселвани или за осигуряване на гориво за завръщане на космически кораби. На този етап пренасянето на гориво за връщане е твърде тежко и скъпо.

 В инструментариума, тежащ 40 кг. има две камери  и експериментална метеорологична станция, геоложки радар, две устройства за анализиране на химическия състав и структурата на почвата и скалите.

Бъгито ще тежи около един тон, а цената му е 1,9 млрд. долара. То ще е проектирано на базата на марсохода Curiosity (от англ. ез. - любопитство), приземил се на „червената планета“ през август 2012 г. Предишният апарат пренасяше 75 кг. инструменти, но сега част от пространството ще бъде освободено за повече скални проби. Те ще бъдат събирани от цилиндрична сонда, пробиваща повърхността.

 

Коментари: 0