Аржентина отрича да е във фалит

Дефолтът е някой да не плаща, а на нас ни забраняват да плащаме, казва президентът Кристина Кирхнер

Несъгласие

Аржентина отрича да е във фалит
104 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Аржентинският президент Кристина Кирхнер опроверга, че от вчера страната се намира във фалит, информират световните медии.

Тя заяви, че властите в Буенос Айрес са готови да продължат диалога с хедж фондовете. Както е известно, два дни продължиха разговорите в Ню Йорк между аржентинския министър на икономиката Аксел Кисилоф и облигационерите.

„Селективен фалит не съществува. Дефолтът – това е когато някой не плаща своите дългови задължения. Когато на него не му дават да си плаща - това не е дефолт”, заяви президентът, цитирана от телевизия Euronews. „Ние сме длъжни да защитим интереса на нашата страна и ще го направим в хода на този диалог”, допълни тя.

«Днес е 31 юли и светът не спря, както и Република Аржентина, което е добра новина. Започва август и ние можем да продължим да живеем, както си жовяхме в последните няколко години», категорична бе Кирхнер.

«Тези, които говорят за фалит, не знаят всичките ангажименти. Те трябва да донесат договора и да обяснят как може нещо такова да е налице. Не знам как да се нарече това, но във всеки случай не е дефолт», категоричен бе министът Кисилов. След провала на преговорите на Уолстрийт, международните рейтингови агенции Fitch и Standard & Poor's публично обявиха, че Аржентина вече е в „частичен фалит”.

Припомняме, че спорът с хедж фондовете е за 1,3 млрд. долара, които те искат да си получат от Аржентина. Фалитът по дълга е заради предишния банкрут на Аржентина – през 2001 г. Тогава собствениците на 93% от аржентинските облигации се съгласиха да се отпишат дълговете с малка отстъпка. Останалите ценни книжа обаче бяха изкупени от хедж фондове, които спечелиха и съответно дело срещу Буенос Айрес.

След като те не пожелаха да се съгласят на преструктуриране на задълженията, заради техния протест Въховния съд на САЩ забрани на Буенос Айрес да плаща на други кредитори. Всъщност съдебната заповед забранява на аржентинското правителство да покрива каквито и да било други дългове, преди да се разплати с осъдилите го инвеститори. Крайният срок за евентуално споразумение бе 30 юли.

Коментари: 0