Асандж: Google и Facebook са "доносници, работещи за САЩ"

"Привидно и Google, и Facebook са създадени за в услуга на гражданите, но те имат и странични проекти, предназначени за обслужване на американското разузнаване", уверен е той

Намиращият се в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж, ръководител на проекта Wikileaks, сподели в интервю за руския англоезичен канал Russia Today своите възгледи за света, както и за "американската рецепта за демокрация". Според него, правителството на САЩ все по-активно следи дейността на потребителите в интернет, подпомагано от компаниите Facebook и Google, съобщава Kaldata. В интервюто Асандж заяви, че цели държави шпионират своите граждани и развиват бизнес с това в глобален мащаб, тъй като е "по-евтино да следиш всички наред, отколкото да наблюдаваш отделни хора".

Според него, в момента не само в САЩ, но и в други страни, в частност във Франция, се появява цяло поколение компании, "готови да построят тоталитаризма до ключ". Те разработват и доставят готови пакети от решения за прехващане и анализ на комуникациите. Като пример за такава компания Асандж посочи френската Amesys.

Главата на Wikilieaks не подмина и гигантите Google и Facebook, като заяви, че те са "основните информатори и доносници, работещи в полза на правителството на САЩ". Според него, тези две компании притежават странични проекти, които работят в интерес на Вашингтон. "Привидно и Google, и Facebook са създадени за в услуга на гражданите, но те имат и странични проекти, предназначени за обслужване на американското разузнаване", уверен е Асандж.

"И двете компании притежават бази данни, за които още преди 10 години всяко разузнаване по света можеше само да мечтае", каза в хода на интервюто ръководителят на Wikileaks. Той отбелязва, че, формално погледнато, нито Google, нито Facebook нарушават законите на САЩ, като предоставят информация на правителството, тъй като действат в рамките на прословутия Патриотичен акт, който задължава американските компании да сътрудничат на федералното правителство в интерес на националната сигурност.

Пълното интервю с Асандж трае 13 минути и през това време той обвинява, макар и недоказано, много компании в сътрудничество с американското правителство.

Коментари: 0