Асен Василев: Служебният кабинет не е плащал нищо по ”Белене”

Прокуратурата разследва длъжностно присвояване за 18 млн. лв. по проекта „Белене”

Автор: Божидара Иванова

„По време на мандата ми като министър на икономиката, енергетиката и туризма, в служебния кабинет не са изплащани средства по проекта АЕЦ „Белене””. Това заяви икономическият министър Асен Василев, за да опровергае думите на Мария Капон и Иван Иванов, че България продължава плащанията към фирмата консултант на проекта.

Конфликтът се разрази, когато от ЕНП представиха три фактури, издадени на НЕК за плащания към „Уорли Парсънс”, която е консултант по проекта „Белене”. Първата фактура е от 10 септември 2012 г. и е на стойност над 2.8 млн. лв. Втората фактура е от 4 февруари 2013 г. на стойност 520 хил. лв. Третата фактура е за над 4 млн. лв. от 29 май 2013 г.

"Технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане. Служебното правителство не е сключвало никакви договори за АЕЦ “Белене”, която информация потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство", се посочва в съобщението.

От пресцентъра на служебното правителство опровергаха информацията за плащане на 29 май 2013 г. В публикуваното съобщение се посочва, че подобно плащане „технологично е абсолютно невъзможно”, тъй като това е по време на мандата на служебното правителство, а „процедурата по одобрение на документи отнема повече от няколко часа, колкото реално не е имал този кабинет в този ден”.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че прокуратурата разследва длъжностно присвояване за 18 млн. лв. по проекта „Белене”.

Коментари: 0