Aston Martin възражда внушителния Lagonda

Цената ще се определя от това, колко уникален автомобил иска да получи клиентът

Aston Martin възражда внушителния Lagonda

Снимка: topgear.com

3641 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Aston Martin обяви, че ще възроди марката с впечатляващ салон Lagonda, пише Top Gear. Супер-автомобилът с четири врати ще представлява лимитирана серия, предназначена единствено за пазара в Близкия изток.

Въпреки че от производителя не са щедри за подробности, вероятно автомобилът ще е базиран на традиционното VH-шаси, върху което са базирани всички настоящи модели на компанията. Дизайнът ще е вдъхновен от Lagonda, тръгнал на път през 1976 г. - правоъгълен и напомнящ кутия. Да, точно така, Aston Martin ще търсят вдъхновение от тенденциите през 70-те години.

Панелите на корпуса ще са ръчно сглобени и ще съдържат въглеродни влакна. Доколкото няма допълнителна информация, можем да допуснем, че двигателят ще е същият като в новите версии на Vanquish и Vantage S - V12  с мощност от 565 конски сили. Отново разглеждайки другите четириврати модели, например Rapide S, следва да очакваме, че ще ускорява от покой до 100 км/ч за не повече от 5 секунди.

Какво може да се каже за цената? Lagonda ще се предлага само след специална покана към клиентите. Като добави, че те ще заплащат според степента на уникалност, която желаят, то с голяма точност може да се твърди, че автомобилът ще струва … много.

„Моделът, подобно на събратята си One-77 и V12 Zagato е създаден като пример за изключително автомобилно изкуство. Той е посветен на класическия Lagonda, дело на Уилям Таунс“, заяви Марек Райхман, ръководител на дизайнерското звено в компанията.

Оригиналът е произвеждан между 1974 и 1990 г. в две разновидности. Първата, просъществувала едва до 1976 г. е базирана на Aston Martin V8, a следващата контрастира с ултрамодерната за времето си визия (на втората и третата снимка). От луксозното возило са изработени едва 645 броя.Подкрепи Economic.bg