Монаси произвеждат бира, за да покриват здравните си разходи

Манастирът е единственото място извън Европа, където се прави трапистко пиво

Монаси произвеждат бира, за да покриват здравните си разходи
356 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Монаси от католически манастир в Масачузетс възродиха вековната традиция да произвеждат бира. Общността се надява по този начин да издържа застаряващите си членове, чиито най-големи разходи са за здравеопазване, пише Reuters.

Шестдесетте монаси от абатството „Свети Йосиф“ ще продължават да става в 3 ч. сутринта за първата си молитва и ще прекарват по-голямата част от деня в тишина. Междувременно обаче, те са и първите извън Европа, сертифицирани да произвеждат прочутото трапистко пиво. Кехлибарената течност се продава под марката Spencer.

Само девет други манастира - шест в Белгия, два в Холандия и един в Австрия имат правото да произвеждат бирата и да поставят етикет „Автентичен трапистки продукт“.

„Ние се опитваме да възродим нашето стопанство“, казва преподобният Исаак Кийли, показвайки пивоварната, разположена в стара каменна сграда на манастира, намиращ се в гориста местност на около 100 км. от Бостън. Работата винаги е била част от живота на трапистите, които от 17 век са произвеждали различни стоки - от ковчези до сирена, за да набавят средства за поддържането на общество, прекарващо основната част от живота си в уединение.

Монасите от „Свети Йосиф“ спорели над десетилетие дали да се впуснат в биреното начинание, докато повече от тях не остарели и не се преместили да живеят в хосписа към обителта, който постепенно се напълнил.

„Разходите за здраве са огромни. Хосписът ни е зает 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. По този начин ще можем да изпълним дълга си към тези мъже и да се грижим за тях до края на живота им“, мотивира решението преподобния Доминик Уидбий, 65-годишен помощник абат.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg