Атанасова: Плануваната реформа в болничната помощ не се случи

Големите промени стават само и единствено с консенсус – обществен, политически и консенсус в съсловието, коментира министърът в оставка

3575 ~ 1 мин. четене

Реформата в болничната помощ, която планувахме, не се случи. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова на пресконференция за отчитането на дейността на министерството за последната една година, предава „Фокус”. По нейни думи, основните приоритети на министерството през изминалата година са били медицинските дейности, лекарствената политика и законодателството.

 „Големите промени стават само и единствено с консенсус – обществен, политически и консенсус в съсловието”, поясни министърът в оставка.

„От 21 март миналата година встъпих длъжност и от тогава сме свършили доста неща, въпреки че секторът е нерегулиран. Десетки нормативни актове бяха променени. Променихме и наредбата за цени и реимбурсиране, което създаде условия да бъдат понижени надценките за търговците на едро и на дребно с около 2%”, отбеляза още тя.

Десислава Атанасова припомни, че под нейно ръководство бе създаден и Националния съвет за цени и реимбурсиране, който ще заработи от 1 април, като служебното правителство ще вземе решение за председателя и членовете на този съвет.

„Успех е и промяната в Закона за здравето, с която от 1 юни 2012 г. беше забранено пушенето на обществени места”, допълни още министърът в оставка.

Подкрепи Economic.bg