Атанасова отстъпи за ДДС-то на лекарствата

Здравният министър заяви, че промяна при ставката няма да има

3599 ~ 1 мин. четене

Няма да има диференцирана ставка при ДДС-то на лекарствата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Атанасова лансира идеята за намаляването на ДДС при медикаментите още от встъпване й в длъжност като здравен министър. Предложението й обаче беше отхвърляно на няколко пъти от финансовия министър Симеон Дянков.  

Днес Атанасова обясни, че вече е готов одитът на Сметната палата за цените на лекарствата и предстои той да бъде гледан в Народното събрание.  Една от препоръките на одита е към Министерския съвет и е във връзка с намаляването на ДДС за лекарствата, обясни тя.

 „И аз имах такава идея, но при разчети, направени в Министерството на финансите се оказа, че не е възможно за бюджет 2013. Да се надяваме, че за бюджет 2014 това би могло да стане, заяви Атанасова.

В одита на Сметната палата са констатирани и факти, свързани с непроменена нормативна уредба и са дадени препоръки към Министерството на здравеопазването. Атанасова поясни, че повечето от препоръките вече са изпълнени.


На въпрос, дали има яснота колко ще са парите за здравеопазване за следващата година, Атанасова отговори, че това ще стане ясно на правителственото заседание в сряда, когато ще бъде гледан Законът за бюджета. Тя напомни, че е поискала допълнително 20 млн. лева - за Фонда за лечение на деца, средства за субсидиране на общинските болници в планинските и в труднодостъпни райони, както и за капиталови разходи.

Подкрепи Economic.bg