Австралийският и новозеландският долар блестят на пазарите

Златото бележи спад

100 ~ 2 мин. четене

Йената беше слаба по време на азиатската търговия и се оттегли от много месечните върхове, тъй като ново възникващите пазари се стабилизираха, а акциите растяха. Австралийският долар остана силен след мощното рали вчера.

Долар/йена скочи до 101.63, а евро/йена до 137.33 при 11-месечни дъна вчера и в двете двойки съответно на 100.75 и 136.25. Евро/долар остава почти без промяна на 1.3510 и близо до двумесечното дъно от 1.3476 сред опасенията, че ЕЦБ може да звучи по-предпазлива в четвъртък по време на редовното си заседание. При инфлация движеща се под целите й и опасност за дефлация в еврозоната, ЕЦБ е под натиск да направи нещо повече за възстановяването на европейската икономика.

Звездата на пазарите обаче беше австралийския долар, който мощно нарасна след решението на Австралийската централна банка да изостави възможността за евентуално намаление на лихвите или курса на валутата. Новината изненада някои търгуващи и доведе до рязко покриване на къси позиции, което помогна на австралийския долар да изригне срещу йената, долара, еврото и почти всички останали основни валути.

Някои анализатори обаче очакват по-нататък да се поднови низходящия тренд на валутата. В кроса срещу новозеландския долар австралиеца скочи до 1.0948, но накрая върна по-голяма част от печалбите и завърши близо до 1.08. При положение, че централната банка на Нова Зеландия се счита за сигурно повишаваща лихвите през март, желание за залози срещу нейната валута липсва. Нов аргумент в полза на банката бяха данни днес, които показаха ръст на работните места и увеличение на хората активно търсещи работа. Положителните новини помогнаха на новозеландския долар да скочи до едномесечен връх срещу американския си съименник на 0.8259.

 Златото пада

Златото пада днес за втори ден, тъй като възстановяването на акциите намали интереса към него като предлагащо сигурност. В същото време физическите покупки от Азия са слаби.

Спот цената е на 1252 долара за тройунция след спад от 0.2% във вторник. Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са нараснали вчера с 3.89 тона до 797.05 тона. Търсенето от физическия сектор е слабо заради затворените пазари в Китай по случай Лунната нова година.

Преговорите между профсъюзите в ЮАР и трите най-големи производителя на платина се подновиха вчера в опит да се сложи край на продължаващата вече почти 2 седмици стачка, която коства на страната 36 милиона долара на ден.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg