Австрия: И Италия може да се нуждае от финансова помощ

Оценката на министъра на финансите Мария Фектер за третата по големина икономика в еврозоната увеличи страховете на инвеститорите, че Европа е далеч от приключване на бъркотията, продължаваща 2 години и половина

Австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че Италия може да се нуждае от финансово спасяване, поради високите разходи по заемите, което предизвика яростна реакция от страна на италианския премиер Марион Монти, съобщава Reuters.

Оценката на Фектер за третата по големина икономика в еврозоната увеличи страховете на инвеститорите, че Европа е далеч от приключване на бъркотията, продължаваща 2 години и половина.

Сделката на финансовите министрите от еврозоната в събота, да отпуснат заем на Испания в размер на до 100 млрд. евро ($ 125 млрд.) за рекапитализация на банките на страната, се счете за още един опит да се закрепят пазарите.

Спасителните фондове за еврозоната, които вече са напрегнати от подкрепата за Гърция, Португалия, Ирландия, а скоро – и на Испания, може да се окажат недостатъчни за помощ и на Италия, каза тя в телевизионно интервю в понеделник.

„Италия трябва да действа за излизането от икономическата дилема на много висок дефицит и дълг, но, разбира се, предвид на високите лихви, които Италия плаща на пазара, за да се рефинансира, тя може и да има нужда от подкрепа“, посочи министърът. Тя се опита да смекчи нейните забележки във вторник, заявявайки, че тя не е индикация, Италия планира да кандидатства за помощ.

Италианският министър-председател Марио Монти заяви, че нейните забележки са "напълно неподходящи" за министър на финансите на страна членка на ЕС, а длъжностни лица от еврозоната изтъкнаха, че няма никаква полза от коментарите й.

Сред тази какофония доходността по италианските и испанските държавни облигации продължи да нараства над 6-процентовата граница.

През миналата седмица управителят на италианската централна банка Иняцио Виско заяви, че критичният момент за Италия не е преминал и притисна Монти да ускори реформите.

Коментари: 0