Автоматичните съкращения на разходи са шок за икономиката

Ефектът от държавните съкращения ще е на стойност 85 млрд.

Обама:

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че автоматичните съкращения на държавните разходи, които се очертават да влязат в сила от 1 март, са голям шок за американската икономика. Той определи тази оздравителна мярка като "излишна", предаде AFP.

Овама отбеляза, че ефектът от тези съкращения, на стойност 85 млрд. долара до края на фискалната година, изглежда като "снежно топка". "Последствията няма да се забележат през първата седмица или две, или първите три месеца, ако вашата компания не е пряко свързана с министерството на отбраната, където орязването на разходите е най-силно. Резултатът за икономиката обаче ще бъде голям шок. Както частният, така и общественият сектор считат, че ние можем да загубим 0.6% икономически растеж", отбеляза Обама.

Той отново повтори, че балансираният подход за намаляване на бюджетния дефицит е най-добър - ограничения на разходите, но и увеличаване на данъците за най-богатите. "Това не е технически, а политически въпрос. Въпросът е да се разбере имат ли воля двете страни да извършат реални компромиси", подчерта той.

Президентът за пореден път настоя да се постигне споразумение между представителите на двете основни американски партии - демократите и републиканците, за да бъде избегнат бъдещия шок за американската икономика. Такова споразумение обаче е малко вероятно към момента.

Подкрепи Economic.bg