ББР има готовност да финансира малки фирми с 300 млн. лв.

Държавната банка подписа меморандум за сътрудничество и с АИКБ

Автор: Атанас Христов

Държавната Българска банка за развитие (ББР) има готовност да финансира с до 300 млн. лв. малките и средни предприятия (МСП). Това обяви главният изпълнителен директор на финансовата институция Асен Ягодин по време на подписването на меморандум за сътрудничество между ББР и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Договорът е част от инициативата "Партньори" на банката, в която се предвижда банката да предоставя индивидуални консултации и бизнес кредитиране за членовете на местни асоциации и браншови организации.

Плановете са по тази програма да бъдат отпуснати 150 млн. лв. нови кредити на МСП. "Имаме готовност най-малкото да удвоим този ресурс. Всичко зависи от интереса на компании. Ако, дай Боже, и той е недостатъчен имам редица международни банки, които да ни финансират при много изгодни условия", коментира Ягодин. По думите му вече има над 10 отпуснати кредити по програма "Партньори", като най-голямо оживление има при предприятията заети в хранително-вкусовата промишленост и дребните машиностроители, които работят за износ.

Асен Ягодин е категоричен, че ББР няма предпочитания към сфера на дейност, в която да работи кандидатът за кредит. "Много банки, заради кризата, са отрязали определени сектори от разглеждане на документите за кредит. Ние не правим така", добави Ягодин.

"Кредитите по програмата имат редица предимства - дългосрочни са, с конкурентна лихва и такси", добави председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му възможността за финансиране вече ще даде възможност проектите да се осъществяват.

"Най-големият плюс на заемите е възможността за 2 години гратисен период, който дава глътка въздух във време, което се надяваме да е достатъчно за излизане от кризата. Лихвата ще е около 7%, като има възможност да е фиксирана за целия срок", поясни детайлите Ясен Ягодин.

Коментари: 0