ББР ще отпуска инвестиционни кредити при 6% фиксирана лихва

По програмата за микрофинансиране могат да кандидатстват всички микро и малки предприятия, занаятчии, земеделски производители и самонаети лица

132 ~ 2 мин. четене

Българска банка за развитие (ББР), която почти 100% собственост на държавата чрез Министерство на финансите (МФ), ще отпуска 5-годишни инвестиционни кредити при 6% фиксирана лихва. Заемите ас по стартирала реформа по програмата за подкрепа на проекти на стартиращи и съществуващи микро и малки компании. Средствата за кредитите са 20 млн. лв., съобщиха от финансовата институция.

Според новите условия се намалява два пъти и половина и изискването за собствено участие - от 25% на 10%. По програмата за микрофинансиране могат да кандидатстват всички микро и малки предприятия, занаятчии, земеделски производители и самонаети лица.

ББР ще предлага 2 вида кредитни продукти - кредит "Развитие", който е за съществуващи фирми, и кредит "Стартиращ бизнес" - за реализиране на нови бизнес идеи.

Кредит "Развитие" ще се предлага както за инвестиции, така и за оборотни средства. Заемът е с максимален размер до 100 хил. евро, срок на погасяване до 5 години и гратисен период до 1 година. Лихвеният процент от 6% е фиксиран за целия период, а изискването за собствено участие на кандидатите е намалено на 10%. ББР ще предлага този продукт и с възможност за отпускане на оборотни средства. При него лихвеният процент е фиксиран на 7% за целия период, а максималната сума е до 50 хил. евро. Срокът за погасяване на кредита за оборотни средства е до 2 години.

Кредит "Стартиращ бизнес" е насочен към новосъздадени микро и малки фирми, които искат да реализират нови проекти и идеи. Лихвата от 6% е фиксирана за целия период, а самоучастието на фирмите е 10%. Максималният размер на заема е до 50 хил. евро, срокът на погасяване е до 5 години, с гратисен период до 1 година.

Подкрепи Economic.bg