BG електромобил втори в състезание

„Еко 1” си спечели второ място по ефективност, като измина 188.5 км с 1 кВтч енергия

7240 ~ 1 мин. четене

Български електромобил, разработен от студентите от Техническия университет в София,зае второ място по енергийна ефективност в тазгодишното издание на състезанието за икономия „Шел Екомаратон Европа”. Българите се състезаваха в категория на превозните средства от градски тип, зареждани от електрическата мрежа.

Електромобилът „Еко 1” си спечели второ място, като измина 188.5 км с 1 кВтч енергия. Отборите на техническите университети в София и Варна бяха сред 119-те тима, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието по улиците на Ротердам, Холандия.

На първо място се класира отбора на Electricar Solution от Франция. Френската кола успя да измине 262.6 км с 1 кВтч енергия и регистрира нов рекорд в състезанието.

След българския отбор в класирането останаха 13 тима от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Турция и Франция.

Технически университет - Варна се нареди на 41 място по енергийна ефективност с автомобила „Орел” сред „Прототипите”, задвижвани от бензин. Студентите успяха да изминат 96 км с 1 литър гориво.

Подкрепи Economic.bg