БЛС поиска да спрат уволненията в болниците

Съюзът на лекарите в България изпрати няколко предложения до здравния министър

Автор: Божидара Иванова

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска от здравния министър д-р Таня Андреева преустановяване на всякакви уволнения и назначения в болниците. Това стана ясно от становището на българските лекари, разпространено до медиите.

БЛС отправи няколко предложения към здравния министър, сред които е наличие на наредба за избор на ръководните постове с конкурс, като предварително се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. Според БЛС в изискванията може да се заложи, че ръководители могат да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса, или несправяне с работата по конкретни показатели. Членовете на съюза са на мнение, че трябва да се спрат т.н. „политически чистки”.

Третата препоръка към министър Андреева е да не се приемат препоръки от политически партии, лица или организации за назначаване на ръководни кадри в здравеопазването. Другата препоръка на БЛС към Таня Андреева е единият член на Борда на директорите да бъде представител на Министерство на здравеопазването, а вторият да се избира от колектива на съответното лечебно заведение.

Препоръките към здравния министър идват заради факта, че в съответните лечебни заведения работят лекари, чиито интереси БЛС представлява и те в някаква степен са зависими от ръководните кадрови движения, уточниха от съюза.

Коментари: 0