БСК поиска още пари за образование

Липсва реформа за повишаване капацитета и ефективността на администрацията, коментира Божидар Данев

168 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Ръководството на Българска стопанска камара (БСК) поиска повече пари за образование. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира, че средното ниво на финансиране в Европейския съюз (ЕС) е 5.6%, докато в България се отделят едва 3% от БВП за образование. "Това е крайно недостатъчно, ако искаме да създаваме качествени специалисти, с необходимите знания, умения и компетенции, отговарящи на съвременните технологични изисквания за работните места", защити тезата си Данев по време на среща на ръководството на БСК с представители на Европейската комисия (ЕK).

Според камарата е необходима промяна в системата на финансиране на образованието. От БСК поставиха като акцент разминаването между нуждите на работодателите от работници с определена квалификация и специалистите, които формира образователната система.

От работодателската организация коментираха и силно влошената ситуация на пазара на труда. Божидар Данев посочи, че в периода на криза (от 2008 до 2012 г.) са закрити 363 хил. работни места, а 400 хил. души са останали без работа. Регистрираната безработица е нараснала от 5.2 на 12.5%, а реалната от 9.4 през 2008 г. е достигнала 18.8% в края на 2012 г.

Сред проблемните зони в бизнес средата Божидар Данев отбеляза отсъствието на административна реформа и повишаване капацитета и ефективността на администрацията, както и високите нива на нерегламентирани плащания и злоупотреби с ДДС. "Коректните платци на ДДС не се ползват с адекватно отношение от администрацията по отношение на честотата на проверките и ускорените срокове за възстановяване на данъчния кредит", твърди Данев.

Според него публичните разходи са с ниска ефективност, в резултат на заобикаляне на законовите процедури при обществените поръчки, за 60% от които са установени нарушения.

Подкрепи Economic.bg