БСП и ГЕРБ помогнаха на ДПС да промени изборната бюлетина

Преференциите на Евроизборите ще бъдат оградени в кръг

Номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите на Евроизборите, ще бъдат оградени в кръг, вместо в квадрат. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Изборния кодекс. Предложението беше направено от народния представител от Движението за права и свободи Четин Казак. „За” гласуваха 65 депутати от ДПС, БСП и ГЕРБ, „против” – 23, 19 се въздържаха.

Основният мотив на Казак бе да се улеснят избирателите. В сега действащия Изборен кодекс местата, където се отбелязва вотът за листата и този за преференция, са във фигура на квадрат.

Поправката е важна за партиите, които искат да запазят подредбата на партийната си листа и избирателите им да не използват възможността за пренареждане на кандидатите в нея с т.нар. преференции.

Приетата поправка обаче е в нарушение на закона, тъй като според правилника на парламента въпрос, който не е засегнат в приетите на първо четене промени, засяга само състава на ЦИК. Така, в крайна сметка, парламентът прие спорно и нарушаващо собствения му правилник предложение и това стана за втори път, след като идеята на Казак вчера мина и на правна комисия в парламента.

С измененията се увеличи и съставът на ЦИК. Предложението за това дойде от ГЕРБ като отговор на жеста на ДПС, които въпреки че се почувстваха ощетени с едно място в комисията заради указа на президента Росен Плевнелиев, в крайна сметка подкрепиха зам.-председателя на ЦИК от опозицията.

Коментари: 0