БСП издига Мартин Шулц за председател на ЕК

Номинацията подкрепиха 106 от членовете на Националния съвет на партията, а един се въздържа

96 ~ 1 мин. четене

Националният съвет на БСП подкрепи номинацията на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия. Номинацията подкрепиха 106 от членовете на Националния съвет на партията, а един се въздържа.  Малко преди това лидерът на левицата и председател на ПЕС Сергей Станишев предложи Мартин Шулц да е номинацията на БСП.

Мартин Шулц се бори последователно дълги години за Европа, която е по-демократична, по-прозрачна, по-социална, отбеляза Станишев. През всичките години Шулц е показвал последователност в отношението към България, каза още лидерът на БСП.

Още на 22 юни т.г. Станишев заяви, че ПЕС е първата европейска партия, която стартира ясна, прозрачна процедура за общия ни кандидат за председател на Европейската комисия. „Мартин Шулц – убеден европеец, човек, който отстоява нашите принципи, изразяващ реалните нужди на хората, към момента е най-силната кандидатура, която можем да посочим, за да постигнем реален резултат”, посочи Станишев.

Мартин Шулц е политик от Германската социалдемократическа партия, председател на Европейския парламент от 2012 година. Политическата си кариера започва като общински съветник и кмет на Вюрзелен. След 1996 година е депутат в Европейския парламент, а от 2004 до 2012 година оглавява групата на социалистите.

Подкрепи Economic.bg