БТК с нов собственик до септември

Имената на инвеститорите все още не се съобщават

Двама финансови инвеститори вземат Българската телекомуникационна компания (БТК), става ясно от уведомление на Royal Bank of Scotland, която е координатор на кредиторите, стана ясно от съобщение,  публикувано в сайта на Българската фондова борса. Имената на инвеститорите, които желаят да купят компанията, не се съобщават.

Новите собственици на БТК ще предложат 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори, в замяна на което ще придобият мажоритарно дялово участие в телекомуникационната компания, възлизащо на 93.99% от капитала й. Те ще погасят и задължения в размер на 588 млн. евро. Старшите обезпечени кредитори ще получат възможност да ликвидират всичките си позиции в БТК срещу общата сума от 617 млн. евро. 

Очаква се ефективната цена на акция в процеса на прехвърляне на собствеността да е в диапазона 0.81 лв. - 1.92 лв. за лот при 2.999 лв. средна цена в борсовата сесия от 11 юли, когато акциите на БТК бяха търгувани последно.

От съобщението на Royal Bank of Scotland става ясно, че сделката може да приключи още през месец септември. За да се финализира процедурата, съгласие за продажбата на компанията трябва да дадат регулаторните органи.

В момента мажоритарен собственик на БТК е НЕФ Телеком България ООД.

Коментари: 0