БВП в САЩ нарасна повече от очакваното

Потребителските разходи и бизнес инвестициите са в основата на добрите резултати

БВП в САЩ нарасна повече от очакваното
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Икономическият растеж в САЩ за второто тримесечие надмина очакванията, достигайки 4% на годишна база, съобщава Bloomberg. Това става ясно от публикуваните данни от Департамента по търговия.

Средната прогноза на 80 икономисти, интервюирани от информационната агенция е била за около 3% растеж. Ръст в потребителските разходи и бизнес инвестициите са в основата на добрите резултати, след като за периода януари - март брутният вътрешен продукт (БВП) в най-голямата световна икономика се сви с 2,1%. Потребителските разходи, съставляващи най-голям дял в БВП, се покачват с 2,5%, основно водени от покупките на трайни стоки, които регистрираха най-голямото си покачване от пет години насам.

Редица анализатори смятат, че обявените данни ще са в основата на решение на Федералния резерв за ново намаляване на монетарните стимули. Самият председател на Централната банка на САЩ, Джанет Йелън, вече даде заявка за по-скорошно и по-значително покачване на рекордно ниските в момента лихвени равнища.

Потребителското доверие се повишава и от положителните тенденции на пазара на труда. Работодателите са наели приблизително 218 хил. нови работници през юли, което е над средната стойност за текущата година. През юни този брой бе 281 хил., който е и най-висок от ноември 2012 г. насам.

Доларът достигна четиримесечен връх спрямо "кошница" от 10 основни валути. Подкрепи Economic.bg