Банкери: Пари има, търсим добри проекти за кредитиране

България не трябва да бърза в подкрепата си за единния банков съюз в Европа, каза управителят на БНБ Иван Искров

Автор: Атанас Христов

Банковата система в България има достатъчно пари, но търси да кредитира качествени проекти и с бъдеще. Това стана ясно от провелата се по-рано днес кръгла маса на тема "Стабилността на банковата система като предпоставка за икономически растеж". На събитието присъства и Иван Искров, управител на Българска народна банка (БНБ).

"Ръстът на депозитите води до по-големи възможности за кредитиране. Последните години влоговете се повишават устойчиво с 13-14%, което позволява на банките да работят спокойно. Постоянно расте и ликвидността, което от една страна е добре, но от друга свива печалбата на банковия сектор", обясни Иван Искров. Той е категоричен, че финансовите институции дават заеми на проекти с бъдеще. Според Искров обаче се вижда буксуване на реалната икономика, което води до по-малко търсене на кредити от бизнеса и гражданите.

Банките ни са подготвени да посрещнат бъдещи трудности и заради консервативния надзор, убедено заяви гуверньорът. Секторът у нас не е ползвал нито лев публични средства за рекапитализация, докато големи държави са пред фалит заради банковите си системи, припомни Иван Искров.

Той изрази недоумението си защо България продължава да бъде поставяна под общ знаменател със закъсали страни с региона. "Крайно време е да започнем да се разграничаваме от групирането ни в региона на Централна и Източна Европа или Балканския полуостров. Кипър има проблеми, защото голяма част от банковата му система е с експозиции към Гърция и е купила много гръцки държавни ценни книжа. Българските банки, дори и с гръцки собственици, нямат нито едно евро в гръцки дълг", категоричен е Иван Искров.

Гуверньорът разкритикува и регулаторната политика на Европейския съюз. "ЕС е шампион по регулации, които пречат на растежа", е мнението на Искров. Той даде пример с последното изискване за увеличаване на капиталовата адекватност на европейските банки, което няма как да доведе до ръст на кредитирането на бизнеса и гражданите в общността.

"Недомислена е и идеята за данък върху финансовите транзакции. Създаването на банков съюз е идея на големите икономики. България не трябва да бърза в подкрепата си за него, а внимателно да отчете плюсовете и минусите. На този етап БНБ е резервирана към тази идея", продължи Искров с критиките си към регулаторите в ЕС.

Един от основните проблеми у нас е възможността да се обявява фалит със задна дата, обясниха банкерите. "Това кара банките да страдат, но ще страдат и добрите компании", каза Момчил Андреев, председател на УС и главен изпълнителен директор на Райфайзен банк България.

Коментари: 0