„Бащата“ на Audi експлоатирал затворници от концлагери

Баварската компания е шокирана от фактите за миналото си, разкрити в ново изследване

Поглед в миналото

Автор: Николай Марченко

Създателят на Audi Рихард Брюн е бил върл нацист и е използвал робския труд на затворниците на концлагери, пише британският вестник The Times. Компанията Audi е шокирана за осъдителния доклад за нацисткото минало на предприятието: в него се разкрива, че германският автомобилен производител носи морална отговорност за смъртта на 4,5 работници, пояснява изданието.

Изследването, което е поръчано от самата компания, подразделенията на СС са изградили седем концентрационни лагери за Auto Union, както преди се е казвала Audi. В лагерите са се произвеждали моторни превозни средства за военните нужди на Адолф Хитлер и третия райх.

Изследователите са установили, че „бащата на Audi” Ригард Брюн, който има и награда от ФРГ за служба на народа, носи лична отговорност за жестока експлоатация на затворници от 1942 г. до края на войната.

Казва се, че ръководството на Auto Union е носело „морална отговорност” за условията на труда в подземен завод, разположен до концлагер Флосенбюрг в южната част на Бавария. На завода се е използвал робският труд на 18 хил. затворници – за 4,5 хил. от тях има достоверна информация, че са загинали.  

Базираната в баварския Инголщат Audi е на път да вземе пример от концерна Volkswagen, като изплати обезщетения на все още живи от пострадалите или на наследниците им.

Коментари: 0