Бойчев: Няма как да позволим "Топлофикация" да фалира

Състоянието на дружеството зависи от събираемостта на сметките, коментира Делян Добрев

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Няма как да си позволим "Топлофикация София" да фалира. Това каза в ефира на БНТ Желю Бойчев, депутат от "Коалиция за България" и бивш общински съветник в София. Той и колегата му от ГЕРБ в 42-рото Народно събрание Делян Добрев, който е и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ, коментираха наболялата тема със сметките за парно и кризата в енергетиката. От становище на КЗК от вчера стана ясно, че на пазара на топлоснабдяване липсва конкуренция.

И двамата народни представители бяха учудени от закъснялото становище на КЗК. "Становището е 7 години след промените в закона. Предложихме държавните органи да правят ежегодни одити на дружества от обществен интерес, а не веднъж на 5-6 години", коментира Делян Добрев.

Според Желю Бойчев софийската топлофикация има 528 млн. лв. задължения, което е с над 100 млн. лв. повече от вземанията. "Готови сме с промените в нормативната уредба. Предлагаме двойна тарифа за хората, които ползват малко енергия. Имаме сериозна амбиция. В последните 3-4 години не се направи почти нищо в енергетиката. Надявам се 42-рото Народно събрание и този Министерски съвет (МС) да направят промените, за да има повече защита и справедливост за потребителите", каза Желю Бойчев.

Делян Добрев контрира, че при управлението на ГЕРБ са били направени промени в сферата на електроенергетиката - разделянето на ЕСО от НЕК и въвеждането на третия либерализационен пакет. "Няколко са причините за липсата на промени в топлоенергетиката", обясни Добрев. По думите му състоянието на "Топлофикация София" зависи от събираемостта на сметките. "Това се подобрява в последните години и дружеството върви към подобрение", добави Добрев.

Коментари: 0