Болници връщат 77 000 лв.

Освен фалшиви пациенти лечебните заведения неспазвали правилата при попълване на медицинската документация

Болници имат да връщат близо 77 000 лв. за фалшиви клиенти, сочат резултатите от проверката на Здравната каса в 83 лечебници. Средствата са взети по клинични пътеки, предаде Стандарт Нюз.  

Освен фалшивите пациенти друго масово нарушение на лечебните заведения е неспазването на правилата при попълване на медицинската документация. В много от случаите има големи пропуски. Пример за това е информираното съгласие, което всеки пациент подписва преди операция. То трябва да е индивидуално за всички видове манипулации и да описва рисковете при тях. Масово обаче болниците дават на пациента шаблонната бланка, в която не са описани всички опасности, които се крият зад процедурата.

Инспекторите са установили също много случаи, когато се приема пациент без задължителните изследвания, които доказват нуждата от лечението му в болницата. При изписването на болните пък често липсват епикризи.

На места проверяващите са попаднали и на амортизирала се вече апаратура, която тъй като не се поддържа, дава отклонения в резултатите. Именно заради тези нарушения, освен да връщат пари на Здравната каса, лечебниците ще трябва да покрият и 234 глоби между 200 и 500 лв., както и още 4 от 400 до 1000 лв.

Коментари: 0