Борисов: 800 трябва да се съкратят от ВМЗ

Освободените работници ще бъдат включени в програмите на социалното министерство

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може ВМЗ-Сопот да бъде приватизирано, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Дарик".

Премиерът посочи, че е разпоредил на министрите на икономиката и на социалната политика да включат съкратените в програмите за заетост. „Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство", обясни Борисов. 

Той посочи, че приблизително 100 000 лева на ден струва на данъкоплатците този завод и изтъкна, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека.

„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов. По време на един от протестите във ВМЗ една от служителките на завода символично подари вечерята си на премиера и икономическия министър - филия хляб, лук и чубрица.

Днес работниците от ВМЗ отново излязоха на протест с искане да получат забавените им с месеци заплати. Служителите имат да получават две заплати и вече три аванса. Техните възнаграждения възлизат общо на над 2.5 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg