Борисов: Станишев беше вдигнал пенсиите само на книга

Фирмите предпочитат да вдигат заплати, вместо да назначават хора, смята премиерът в оставка

Снимка: БГНЕС

88 ~ 1 мин. четене

Ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга. Това е заявил премиерът в оставка Бойко Борисов на днешното заседанието на правитеството, стана ясно от публикуваната стенограма.

"Ние започнахме да ги (пенсиите - бел.ред.) плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии. Той казва, че от четири години са замразени доходите, което не е вярно", коментира Борисов. А послед казва: "Няма смисъл да хабим енергия в тази посока...Трябва верния път сега да го намерим – как да се създадат работни места".

По думите на премиера има два големи работодателя – държава и общини и частния сектор. "Какво се забелязва в частния сектор? Тези, които остават на работа започват да им вдигат заплатите, средно около 8,5-9% са вдигнати заплатите на тези, които остават на работа. На фирмите им е много по-лесно, ако плащат хиляда лева заплата, да я направят хиляда и двеста, отколкото да назначат още един за хиляда лева. Така тези, които работят във фирмите почват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите, но тези, които не са конкурентноспособни и остават навън им расте броят и те са точно отчаяните хора, защото тези хора не виждат никакво бъдеще. Единственият изход е преквалификация, обучение, който иска да му се вдига стандартът, за да може да бъде утре нает на работа", заявил пред министрите си Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg