Борисов излезе при народа

Множеството послуша премиера в оставка и се разотиде

Снимка: Мария Владимирова

Автор: Атанас Христов Автор: Мария Владимирова

След като Народното събрание прие оставката на правителството, министър-председателят в оставка Бойко Борисов излезе при събралите се пред сградата на парламента негови поддръжници, за да им благодари за подкрепата.

Бойко Борисов призова събралото се множество да се прибере по домовете си и да не продължава с протестите. "Който ме обича и уважава от тук ще си отиде вкъщи", каза Борисов. Той поясни, че ще счита за провокатор всеки, който отиде да протестира на "Позитано" (централата на БСП - бел. ред.). Премиерът в оставка отправи молба към хората да протестира мирно, да не се поддават на провокации и да не предизвикват безредици.

Пред Народното събрание се бяха събрали над 3000 души. Голямата част от тях бяха животновъдите, които от обяд започнаха да се събират в центъра на столицата. Имаше и хора от различни части на страната, които обясняваха, че са дошли да подкрепят премиера и са се организирали сами.

Множеството посрещна премиера с възгласи "Бойко, Бойко", "Искаме си Бойко". След изказването си Борисов се приближи към тълпата и поздрави някои от застаналите на първа линия.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов също говори по мегафона пред привържениците на правителството. "Скъпи приятели, благодаря ви за подкрепата на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Вие не сте с качулки и закрити лица. Вие сте с открити лица пред лидера на ГЕРБ", каза Цветанов. Думите му бяха посрещнати със скандирания "Победа".

Той обяви, че само преди минути желанието на премиера да подаде оставка беше гласувано от парламента." Ще дадем втори мандат на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, защото това е най-доброто за България", каза още Цветанов и призова хората да упражнят конституционното си право с гласуване, а не с агресия. На тръгване министърът на вътрешните работи се здрависа с полицаите, охраняващи протеста.

След като поздрави привържениците си Бойко Борисов се върна в Народното събрание, а събралото се множество започна да се разотива. Минути след това площадът пред парламента се опразни.

Коментари: 0