Борсите и еврото катерят върха

Очакванията, че Върховният съд на Германия ще даде зелена светлина за спасителния план на еврозоната, повиши акциите до най-високата им точка за последните 5 месеца

92 ~ 1 мин. четене

Очакванията, че Върховният съд на Германия ще даде зелена светлина за спасителния план на еврозоната, повиши акциите до 5-месечен връх в понеделник и изпрати еврото до най-високото си ниво от началото на май

Въпреки че може да обяви някои възражения при това трудно решение, Конституционният съд на Германия се очаква да даде своята подкрепа за Европейския механизъм за стабилност в еврозоната за 700 млрд. евро.

Одобрение е от решаващо значение и за новия план на Европейската централна банка да купи облигации на борсата.

Позитивно настроение вдигнаха индекс MSCI  до 5-месечен връх от 331.28 пункта в сряда, стимулиран от повишения в Азия.
Благоприятно решение на съда ще вдигна оптимизма за разрешаването на трудностите с  европейския държавен и очевидно ще бъде положителен за банките", каза Питър Уорнс, ръководител анализи в на акции в Morningstar.

Оптимизъм, който изпрати еврото до нов 4-месечен връх спрямо доларът се увеличи с предупреждение от рейтинговата агенция Moody, че може да намали суверенния рейтинг на САЩ.

Доларовият индекс, който измерва валутата спрямо кошница на основните валути, удари четири месечно дъно при 79.750.

Търсенето на германските държавни облигации, кои обикновено са облагодетелствани от риска, продължава да намалява, докато италианските и испанските облигации отново бяха търсениа, подчертавайки по-голям апетит за по-рискови активи.

Подкрепи Economic.bg