Браншът отчете 4.3% ръст на туристите през лятото

Броят на туристите, пребивавали през лятото у нас надхвърля 4.8 млн. души

3572 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Браншът отчете изключително успешен летен туристически сезон. Броят на туристите, пребивавали през лятото у нас надхвърля 4.8 млн. души, което е 4.3% ръст спрямо миналата година. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Нова ТВ. По думите му най-висок е бил ръстът в началото на сезона, а през август е бил по-малък.

"Нямахме никакви драматични събития, каквито имаше през 2011 и 2012 години, нямаше проблеми с храненето, нито с басейните, нито с изоставянето на големи групи чуждестранни туристи на летищата", поясни Драганов. Той отбеляза, че е отчетен ръст с около 3.2% и в приходите от туризма, като очакванията са през тази година те да достигнат 3 млрд. евро. 

Драганов обясни, че сезонът продължава до средата на октомври, както е по договор с чуждестранни контрагенти. По думите му балнео, СПА и уелнес хотелите по Черноморието имат записвания  до края на октомври, но се очаква и през ноември да продължи използването на възможностите им.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма каза, че през тази година основните туристи са били от Германия, Русия и Словакия.

По думите му очакванията за предстоящия зимен сезон също са много добри, като прогнозите са за ръст от 3.5-4%. Драганов добави, че очакванията са базирани на добрата реклама на представянето на страната ни като световен ски курорт, която тече в последните години.

Той припомни, че у нас работят 36 зимни курорта, в които се очакват добри записвания по отношение на основните пазари, които са Великобритания, Русия, Гърция, Турция и Румъния. От бранша не очакват увеличение на цените в зимните курорти.

Подкрепи Economic.bg