Британският паунд достигна почти 5–годишен връх спрямо долара

Златото на загуба за втори пореден ден заради изходящите потоци от фондовете

Доларът се оживи в четвъртък преди доклада за неселскостопанската заетост в САЩ и записа малки печалби спрямо йената, докато паундът достигна почти 5- годишен връх спрямо зелените пари, след като стабилните производствени данни подсилиха оптимизма за икономиката на Великобритания.

Други данни пък показаха  ръст при  бизнеса и заетостта в САЩ, но не предизвикаха движение в цената на валутата в навечерието на петъчния доклад за заетостта през април, който може да покаже, че американската икономика се възстановила от забавянето, предизвикано от тежката зима в САЩ.

В четвъртък Институтът за управление на доставките обяви, че неговият индекс за производствената активност е достигнал най- високите си нива от декември насам. Други данни пък показаха, че потребителските разходи са реализирали най- големия си ръст за повече от 4- и половина години, като по този начин подкрепиха възгледите, че икономиката набира сила.

Очаква се неселскостопанската заетост да нарасне с 210 000 работни места през април, подобрявайки увеличението от 197 000 през март. Прогнозата за нивото на безработицата е за спад от 0,1% до 6,6%, което е и 5- годишно дъно, последно докоснато през януари.

Доларовият индекс, който се понижи в сряда, бе на печалба от 0,06% по време на късната следобедна търговия в Ню Йорк. Доларът бе на печалба от 0,02% спрямо йената до 102.26 йени и на печалба от 0,03% спрямо еврото до 1.3869  долара, като търговията беше по- слаба поради почивните дни в Европа и Азия.

Паундът спечели 0,13% спрямо долара до 1.6892, като преди това нарасна до почти 5- годишен връх на 1.6921. През последните 12 месеца паундът спечели около 10% спрямо търговски претеглена кошница от валути, но изпита затруднения да расте в средата на февруари, тъй като много от пазарните участници прецениха, че най- добрите новини за икономиката вече са били оценени от пазара.

Има нарастващи съмнения относно това дали инфлацията, инвестициите и основното търсене ще бъдат достатъчно силни, че да принудят АЦБ да увеличи лихвените проценти през следващата година, както предполага пазарната оценка.

Продължаващата сила на еврото на фона на стабилното намаляване на стимулите в САЩ и очакванията, че ЕЦБ ще бъде принудена да направи обратното в някакъв момент, се превърнаха в една от доминиращите тенденции, които управляват движението на двойката до сега през годината.

Политиците от ЕЦБ се изказваха агресивно относно готовността си да предприемат действия, за да овладеят изтощителния цикъл на спад на търсенето и цените, като по този начин направо се противопоставиха на по- нататъшните печалби на еврото.

Но те са изправени пред значителни бариери при избора си на метода на действие за отслабване на валутата, тъй като в момента капиталите се стичат обратно в периферните икономики на еврозоната.

Златото на загуба за втори пореден ден заради изходящите потоци от фондовете

Златото падна в четвъртък заради новите изходящи потоци от публично търгуваните фондове, като продължи загубите си от предишния ден, когато Фед потвърди оптимистичните си прогнози за икономиката и намали количеството на изкупуваните облигации.

Металът бе под натиск, след като данни показаха, че потребителските разходи в САЩ са постигнали на голям ръст за последните 4- и половина години през март, а производствената активност се е ускорила през последния месец, подсилвайки възгледите, че икономиката набира пара.

Златото за кратко се издигна над 1300 долара за тройунция в понеделник заради ескалацията на напрежението около Украйна и поради фактът, че инвеститорите се надяваха Фед да забави намаляването на изкупуването на активи.

В сряда от Фед заявиха, че “икономиката ще се разширява с умерени темпове, а условията на пазара на труда ще продължат да се подобряват постепенно”.

Спот цените паднаха с 0,9% до 1282.24 долара за тройунция, като преди това докоснаха едноседмично дъно на 1277.09.

Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 12.50 долара до 1283.40 долара за тройунция, при обем на търговията 120 000 лота, което е в съответствие със стойността на 30- дневната пълзяща средна.

В отделен икономически доклад новите молби за помощи за безработица нараснаха през миналата седмица, макар че основния им тренд продължава да сочи към подобряване на условията.

Инвестиционното търсене на злато остана ниско. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, намаляха с 4.19 тона до 787.95 тона в сряда, което е най- големия му изходящ поток от 16 април до сега.

Физическото търсене в САЩ, обаче, показа признаци на подобрение. Продажбите през април на златната монета American Eagle се възстановиха от 7- месечно дъно, достигнато през март, след като купуването на дребно се засили.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0