Българите изхарчили 65 млн. евро за покупки с карти Visa

Най-често е пазарувано в обекти във Великобритания, САЩ и Италия

3635 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През изминалите два летни месеца - юни и юли, в търговките обекти извън България са изхарчени 65.5 млн. евро. Средствата са натрупани след 1.23 млн. трансакции с карти Visa, издадени от български финансови институции. Сумата, която са изхарчили българите в чужбина през юни и юли 2013 г. е с 23% по-висока от същия период на миналата година.

Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки - във физически или онлайн магазини, са Великобритания, Съединените американски щати (САЩ), Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

"Данните показват, че българските картодържатели все по-активно използват картите си Visa, когато пътуват и пазаруват онлайн в чужди магазини. Радваме се, че потребителите оценяват преимуществата на безналичните разплащания и ги предпочитат за своите ваканционни покупки", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Само за юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33.9 млн. евро - със 7% повече от предходния месец.

По данни на Visa хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки. Освен това картите дават сигурност на притежателите си, че ще платят дължимата сума и ги застраховат срещу неполучаване на точно ресто или от връщане на фалшиви банкноти.

Подкрепи Economic.bg