България е осма в света по средна скорост на интернет достъпа

Хонконг, Япония и Румъния оглавяват класацията за първото тримесечие

Автор: Божидара Иванова
България заема осмо място в света по средна максимална скорост на интернета, сочат данни на Akamai Technologies за първото тримесечие на 2013 г. Средната скорост на интернет достъпа в страната ни е 38.2 мегабита (Mbps) в секунда и отчита ръст от 14% спрямо предходното тримесечие на годината и 39% ръст спрямо същия период миналата година.

Лидер според данните на Akamai Technologies е Хонконг с пик от 63.3 Mbps, което е с 9% повече спрямо предходното тримесечие. Второ място по показател средна максимална скорост на интернет  заема Япония със средна скорост на интернета 50 Mbps и 13% ръст спрямо миналия месец. Румъния е трета с 47.9 Mbps и 8.9% ръст.

Средната максимална скорост на интернет достига 3.1 Mbps в секунда, спрямо 2.9 Mbps за четвъртото тримесечие на 2012 г. Най-слабо е увеличението в Кувейт – 0.7%, а най-високо в Гватемала – 75%.

В челната тройка на страните с най-висока  средна скорост на достъп до интернет попадат Южна Корея (14.2 Mbps), Япония (11.7 Mbps) и Хонконг (10.9 Mbps). Швейцария води по брой потребители, ползващи широколентов достъп до интернет със скорост над 4 Mbps (88%), следвана от Южна Корея (87%) и Холандия (84%). Австрия оглавява класацията за най-висока средна скорост на мобилния интернет (7.6 Mbps), а най-ниска е в Малайзия (0.7 Mbps).
Коментари: 0