България може да загуби 1,65 млрд. лв. по ПРСР

Васил Грудев потвърди констатациите за нерегламентирана сеч, покровителствана на високо политическо ниво

България може да загуби 1,65 млрд. лв. по ПРСР

Снимка: eufunds.bg

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Приблизително 1,65 млрд. лв. не са сертифицирани по програмата за развитие на селските райони за програмния период 2007-2013г., това обяви служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев в ефира на Нова телевизия.

Причината за това е многократния провал при избора на сертифициращ орган по програмата. Комисията за защита на конкуренцията е прекратила и третата процедура по обществена поръчка, поради постъпили жалби. Грудев посочи, че срокът за сертифицирането на разходите е до края на януари. Ако това не се случи, бенефициентите няма да пострадат, тъй като парите са вече разплатени, но те ще станат за сметка на държавния бюджет.

Земеделският министър коментира и натискът върху цените на земеделската продукция, породен от ограниченията за внос в Русия. Той посочи, че основните последствия за България са косвени и те вече се усещат през увеличения и по-евтин внос от други страни от ЕС. Основни продукти, при които се наблюдава евтин внос са домати и пресни плодове, а източник е предимно Полша. България ще настоява да получи обезщетение от Общността, именно за тези косвени щети, но размерът на претенцията предстои да се изчисли.

Той потвърди констатациите за масова сеч над позволените обеми, често в съотношение 10 към 1 и покровителствана на високо политическо ниво. Служебният министър изрази надежда смяната през изминалата седмица на изпълнителния директор на Агенцията по горите да даде резултат в повишаване на контрола срещу тези процеси.

Ръководителят на земеделското ведомство коментира и друга кадрова рокада – тази в Агенцията по рибарство и аквакултури. Той съобщи, че за кратък период от време е бил подменен половината от състава (общо 200 експерти) на структурата, но не може да се ангажира дали това се е случило по политически причини, тъй като няма подобни категорични данни.

Към днешна дата са спрени и редица обществени поръчки в министерството, финансирани с пари от бюджета и европейски механизми за техническа помощ. Основен мотив за тази стъпка са били съмнителните обекти и ефекти от процедурите.

Грудев посочи, че се вземат спешни мерки за ограничаване на разпространението на болестта син език, а ситуацията за животновъдите вече е много тежка. Получено е разрешение от службите на Европейския съюз да се използва ваксина, но едва през есента, когато епидемиологичната обстановка затихне. Той потвърди, че болестта не се предава към хората и хранителните стоки не са опасни.

Коментари: 0