КТБ - режисирана паника, за която някой трябва да поеме отговорност

Прокуратурата е забранила на Стоян Александров публични коментари за "изнесените в чували" 206 млн. лв.

Владимир Каролев:

КТБ - режисирана паника, за която някой трябва да поеме отговорност
272 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ситуацията с Корпоративна търговска банка е следствие от режисирана паника, участие, което имат и прокурори. Тази теза изказа икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Според него твърденията, че са изнасяни 206 млн. лв. от банката в чували, че в нея имало касови липси или са били източени 3,5 млрд. лв. са се оказали неверни, за което своята отговорност трябва да понесат прокурорите, лансирали ги. „За хората, които разбират от материята, още от началото бе ясно, че те са абсурдни“, добави той.

Владимир Каролев посочи, че сегашните закони са добри и е хубаво работата по случая да продължи съгласно тях. Той обясни, че квесторите на КТБ и ТБ Виктория трябва да излязат с решение за двете банки в рамките на законоустановения срок от шест месеца – в случая започващ от 19 юни. В момента се изчаква доклада за активите на кредитните институции, подготвян от три независими одиторски компании – Deloitte, Ernst & Young и AFA.

Мнението на Каролев, че по всяка вероятност собственият капитал на банките няма да е отрицателна величина, а дори ще е високо положително число. За подобни предположения дава основания и отчетът за състоянието на КТБ към края на юни.

Той коментира и доклада Иван Костов и Емилия Миланова, според който КТБ представлява ликвиден риск за цялата банкова система. „Не мисля, че има системен риск пред банковата система. Това се подкрепя и от данните на БНБ след края на кризисния период на тегления, които показват, че сумата напуснала сектора не е голяма“, обясни Каролев.

Другият събеседник в студиото – Стоян Алкесандров, очерта два проблема пред КТБ и регулаторите. Първият е с капиталовото състояние на банката, а вторият с нейната ликвидност. „Лично аз няма да си изтегля парите от трезора, но много хора вероятно ще искат да го направят“, посочи той.

Според него евентуална държавна намеса не бива да се възприема единствено като изразходване на пари на данъкоплатците, тъй като след оздравяването на институцията тези средства няма да се загубят, а дори могат да се възвърнат с печалба за бюджета.

Той, обаче, изтъкна един много важен проблем пред всички – институции, инвеститори, общественост и коментатори: „Не знаем изходното състояние, тази информация не е налична и за потенциалните инвеститори“.

„Много неистини се казаха в някои медии, имаше внушения, че тези 3,5 млрд. лв. са източени, което се оказа невярно“, подкрепи той мнението на Владимир Каролев.

Стана ясно, че Стоян Александров има забрана от прокуратурата да коментира твърденията за изнесени в чували 206 млн. лв. Финансистът е подписал декларация за това, след коментари в медиите и разговор с един от привлечените като обвиняеми счетоводители.

Коментари: 0