Български фирми изнасят за Китай вино и олио за 2 млн. евро

Процентът на присъствие на страната ни на китайския пазар за хранителни продукти се увеличава, каза Диана Найденова от икономическото министерство

4061 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До края на годината водещи български компании ще изнесат олио за 1.5 млн. евро и вино за 500 хиляди евро. За подписаните два големи търговски договора съобщи пред БНР Диана Найденова, директорът на дирекция "Външноикономическа политика" в Министерство на икономиката и енергетиката. Договорите бяха подписани в рамките на българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и посолството на Китай.

"Процентът на присъствие на страната ни на китайския пазар за хранителни продукти се увеличава. Експортът ни само за миналата година бележи ръст от близо 90% за Китай и с 27% за останалите държави от Далечния изток" съобщи Найденова.

Вносът на селскостопанска и хранителна продукция в Китай за последните години се увеличава и тенденциите показват, че през следващите години страната ще се оформи като най-големият и доходоносен пазар на хранителни продукти в световен мащаб.

"Още през миналата година започнаха процедури за одобряване и сертифициране на вноса в Китай на различни хранителни продукти от България - основно царевица и люцерна, месо и месни продукти, риба и рибни продукти и мляко и млечни продукти. Одобряването от страна на китайските ветеринарни и фитосантирани органи и на тази продукти ще доведе до увеличаване на българския износ за Китай", коментира Найденова.

Коментари: 0