Българските превозвачи готвят блокада на границата

Блокадата ще продължи, докато българската администрация и министерства не предприемат абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи, каза Илиян Филипов

96 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българските превозвачи планират да блокират абсолютно всички граници с Турция. Илиян Филипов, член на управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) каза са "Фокус", че акцията е планирана за 1 септември и е свързана с въвеждането на по-високите такси за чуждестранните превозвачи, приети от Министерството на транспорта в Турция.

"Блокадата ще продължи, докато българската администрация и министерства не предприемат абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи", каза Филипов. "Това решение не беше изненада за мен, знаех го от по-рано и съм предупредил Министерството на транспорта. Турция категорично иска да изкара абсолютно всички превозвачи с чуждестранна регистрация от територията на Турция, за да запази пазара само за себе си", добавя той.

На 7 август 2013 г. в турския Държавен вестник е обнародвано Уведомление от Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция за събиране на такси от превозни средства с чужда и транзитна регистрация. При страните със спогодби таксите се определят от МПС + тонажа на товара x изминатите км x 0.01 евро или себестойността в турски лири. За страните без Спогодба - таксата е МПС + Тонажа на товара x изминатите км x 0.015 евро или себестойността в турски лири.

Според българските превозвачи, цитирани от "Фокус", това означава, че таксата само за едно преминаване от българо-турската граница до Истанбул, ще бъде 240 евро или - по 120 евро в едната посока. Въвеждат се такси за празни моторни и немоторни превозни средства за всяко - 600 евро или равностойността им в турски лири.

За натоварени моторни и немоторни превозни средства за всяко - 1200 евро или равностойността им в турски лири. Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми. Превозни средства, извършващи превоз на стоки и товари, които изискват специално разрешение от министерството - трябва да заплатят сума в размер на 3000 евро или равностойността им в турски лири - и ще бъдат допуснати да преминат през граничния пункт на страната. За всяко празно моторно и немоторно превозно средство с временна регистрация, което преминава през Турция, ще трябва да се заплатят 600 евро или равностойността им в турски лири.

Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство.

Подкрепи Economic.bg