„Булгартабак Холдинг“ с нов собственик

Не е известно името на физическото лице, което ще упражнява правата на контрол

3776 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публикува решение на сайта си за продажбата на БТ Инвест, която притежава мажоритарен дял в "Булгартабак Холдинг" (БТХ). БТХ е под едноличния контрол на TDI Middle Eаst FZE със седалище в Дубай. Сделката ще се осъществи чрез придобиване на контрол върху BT Invest GmbH, Австрия и неговите дъщерни дружества, чрез своето изцяло дъщерното дружество LIVERO Establishment, Лихтенщайн.

Оценката на КЗК постановява, че осъществяването на сделката "няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение, нито ще породи негативен ефект върху конкурентната среда на съответните български пазари".

"Въз основа на представените доказателства и след анализ на упражнявания контрол, Комисията приема, че LIVERO Establishment, еднолично контролирано от TGI Middle East FZE, формално са носители на правата за контрол, но реалното лице, което физически упражнява тези права, в настоящия случай се явява физическо лице", пише в решението на Комисията.

Не е известно името на човека, но е посочено, че той/тя не осъществява пряко или непряко стопанска дейност. Поради тази причина КЗК заключва, че щом няма подобна дейност и не се генерира оборот , не може да се приеме като отделно "предприятие" в рамките на сделката.

"Булгартабак Холдинг" упражнява контрол върху предприятията "София-Булгартабак" АД, "Плевен-Булгартабак" ЕАД, "Благоевград-БТ" АД, "Асеновград-Табак" АД (в ликвидация), "Шумен-Табак" АД, "Хасково-Табак" АД (в ликвидация) и притежава 91.77% от дружествения капитал на "Табак Маркет" АД, което стои зад веригата "Лафка".

Подкрепи Economic.bg