България се включва в програмата за киберсигурност на Microsoft

Целта на програмата e да повиши сигурността на IT-инфраструктурата като подкрепи държавната администрация

България се включва в програмата за киберсигурност на Microsoft
3683 ~ 1 мин. четене

Българското правителството ще се присъедини към Програмата за сигурност на Microsoft. Народното събрание е упълномощило министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да сключи договор по Програмата за сигурност на правителствата (Government Security Program) с технологичната компания. За основна контактна точка по договора е определена Държавната агенция „Национална сигурност”.

Целта на програмата е да се предостави безвъзмездна възможност на правителствата да повишат сигурността на IT-инфраструктурата като се подкрепи държавната администрация в отговор на всякакви заплахи за националната и обществената сигурност или на икономиката чрез съвместни действия, както и обмен на информация, като същевременно предварително бъде ограничен рискът от потенциални бъдещи атаки.

Основната идея на сключването на договор по Government Security Program с Microsoft е да се даде възможност на българската държава да постигне напредък в състоянието на компютърните технологии и развитието на информационната сигурност, както и да се създаде надеждна и ефективна превенция срещу нерегламентирани посегателства срещу киберсигурността.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg